Duurzame woning

Kiezen voor een duurzame woning is investeren in de toekomst. Het is bewust zijn van de materialen die je gebruik en nadenken over de energie die je gebruikt in je huis. Lees hier tips hoe ook jouw huis een duurzame woning wordt.

 

Ga slim met energie om

In een duurzame woning ga je zuinig en slim met energie om. Je neemt energiebesparende maatregelen en plaatst tijdklokken bij je verlichting. Je schakelt apparatuur echt uit en niet meer via stand-by en plaatst tochtstrippen. Een duurzame woning is bovendien erg goed geïsoleerd. Zeker als je een oudere woning hebt kun je hier veel winst boeken. Kies voor dubbele beglazing bijvoorbeeld en hang gordijnen voor je raam. Je maandelijkse energierekening zal er behoorlijk van gaan dalen.

Duurzame woning

Denk aan groen

Bij een duurzame woning hoort ook groen. Levende groene planten in je huis haalt vervuiling uit de lucht, terwijl je door het aanbrengen van groen op je dak je woning nog beter isoleert. Plaats bomen in je tuin ter verkoeling en maak zo een airco overbodig. Een duurzame woning is ook kiezen voor eerlijke producten en diensten, zaken die maatschappelijk verantwoord zijn. Koop bij voorkeur producten met een Fair Trade logo. Probeer ook producten aan te schaffen die over een Cradle tot Cradle logo beschikken; deze producten kunnen namelijk hergebruikt worden.

 

Duurzame materialen

In een duurzame woning staan natuurlijk ook meubels van duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor bamboe, een grassoort die als het ware transformeert naar een soort hout. Ook bioplastic wordt steeds vaker gebruikt. Dit wordt gewonnen uit natuurlijke producten als maïs en aardappelen. Uiteraard wordt afval in een duurzame woning gescheiden. Op die manier kan afval efficiënt verwerkt worden. Ook doe je vaker een beroep op tweedehands producten en vintage in een duurzame woning. Geef meubels een tweede kans en vaak zijn ze al een verfbeurt weer heel erg mooi.

 

Geen terpentine

Duurzame woningen zijn duurzaam verlicht en dus vervang je de oude gloeilampen door led verlichting. Gebruik als je gaat verven in je huis altijd watergedragen verf; dat is verf op basis van acryl en niet op terpentinebasis. De dampen van terpentine zijn namelijk slecht voor de gezondheid en de natuur. Wil je een duurzame woning, check dan bij de gemeente waarin je woonachtig bent of er subsidies zijn om duurzame maatregelen door te voeren. Ga je voor nieuwbouw; kijk dan in de directe omgeving of collectief particulier opdrachtgeverschap een optie is. Samen met je nieuwe buren kun je dan inzetten op duurzaamheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *